Error message

  • Notice: Trying to get property of non-object in block_block_view() (line 247 of /var/www/vhost/pomozkacperkowi.pl/modules/block/block.module).
  • Notice: Trying to get property of non-object in block_block_view() (line 247 of /var/www/vhost/pomozkacperkowi.pl/modules/block/block.module).

Na jakie dolegliwości pomaga olej arganowy? Czemu warto go stosować Jakie ma zalety?

Najświeższe wpisy

Arganowy olej to jeden z bardziej drogich i cenionych olejków na świecie. Tworzy się go z owoców arganii żelaznej, a do stworzenia jednego litra oleju tłoczonego na zimno musimy zużyć aż trzydzieści-trzydzieści pięć kg


mieszkanie
Author: You Tube - Tomasz Szafarek
Source: http://www.flickr.com


Możemy wyróżnić dwa typy takiego oleju - spożywczy i kosmetyczny. Jeden z nich wytwarza się z prażonych nasion drzewa arganowego, bardzo często ma ciemnozłoty kolor, a również bardzo ciekawy orzechowy smak. Drugi z nich stosowany w kosmetyce, tworzy się z nieprażonych nasion, jest dużo jaśniejszy. Olej arganowy znany jest w Maroku od naprawdę dawna, od ponad tysiąca lat - idź do mojej strony.




Jest naprawdę bogaty w pomocne kwasy tłuszczowe, jak i witaminę E, tak więc jego wpływ na cerę będzie obejmować walkę z suchością, jak i szorstkością, ale także niweluje blizny lub zmarszczki. Kiedy jest przyjmowany doustnie to znacząco zmniejsza poziom szkodliwego cholesterolu, polepsza krążenie i oraz wzmacnia system odpornościowy. Olej arganowy jest tłoczony na zimno, a to z tego powodu żeby zachować najistotniejsze właściwości orzechów - .


Niektórzy producenci robią to troszkę inaczej, a więc tłoczą z uprażonych orzeszków. Może to poprawiać walory aromatyczne (ciekawy wpis na ORGANIQUESp.z o.o.), lecz z drugiej strony likwidować część aktywnych, bardzo cennych dla dobrej kondycji substancji. Każdy powinien stosować tego typu olejek, ma idealne właściwości.


Znajdują się w jego w składzie takie substancje jak stygmasterol, tirukallo oraz witamina E, które regenerują naskórek, polepszają kondycję komórek, dodatkowo olejek ten ma przeciwzapalne właściwości, jakie chronią skórę przed oraz po opalaniu. To wszystko pokazuje, iż jest to olejek godny uwagi, jakiego stosowanie poprawia nasze zdrowie.