Error message

  • Notice: Trying to get property of non-object in block_block_view() (line 247 of /var/www/vhost/pomozkacperkowi.pl/modules/block/block.module).
  • Notice: Trying to get property of non-object in block_block_view() (line 247 of /var/www/vhost/pomozkacperkowi.pl/modules/block/block.module).

Propolis - babcine przepisy na rozmaite dolegliwości

Najświeższe wpisy

Propolis jest to naturalny antybiotyk, który doskonale sprawdza się w leczeniu wielu dolegliwości.


Propolis jest to substancja wykorzystywana przez pszczółki jako budulec uszczelniający, stąd dokładnie też druga nazwa - pszczeli kit.


Pszczółki wytwarzają propolis z żywic drzew a także z smolistych substancji oraz balsamicznych pączków niektórych odmian krzewów a także drzew (przykładowo brzozy, topoli, itp.). Pszczółki uszczelniają nim gniazda i pokrywają ściany ula, albowiem stanowi idealne zabezpieczenie przed mikroorganizmami, wirusami a lornetki (zobacz przeniesiony tutaj) grzybami. Zależnie od materiału, zawartość propolisu może się troszkę różnić, znajdują się w nim: żywice, olejki eteryczne, witaminy a także flawonoidy. Jego uzdrawiające właściwości znane były już w starożytnej Grecji. Nieomalże każdy blog o zdrowym odżywianiu zaleca propolis w zdrowej diecie.


Zabawka dla niemowlaka
Author: Liz
Source: http://www.flickr.com




Propolis jest naturalnym antybiotykiem jak też wykazuje silne własności antyseptyczne, antygrzybiczne i przeciwzapalne. Stąd właśnie propolisu nie może zabraknąć w żadnej apteczce domowej. Stosowany jest w leczeniu (warte przeczytania) egzem, owrzodzeń, paradentozy, stanów zapalnych, schorzeń układu oddechowego, grzybic, gośćca, choroby wrzodowej, niedomagań układu krążenia. Jeżeli posiadamy propolis przepis na ekstrakt z propolisu jest dość łatwy. Jest to kapitalne panaceum w infekcjach, schorzeniach górnych dróg oddechowych jak też dolegliwościach ze strony układu pokarmowego.


To naturalny antybiotyk, który powstrzyma kaszel, stany zapalne gardła jak też wrzody żołądka. Pokruszony propolis zmieszaj ze spirytusem a także przegotowaną wodą. Składuj w pokojowej temperaturze w zaciemnionym miejscu przez co najmniej dwa tygodnie.